Telefonunuzla ilgili ses ve ses sorunları, bunlarla uğraşan herkes için çok sinir bozucu olabilir. Kimse sesini duyuramadığı veya arama sırasında birini duyamadığı sorunlarla ya da ortaya çıkabilecek bir dizi diğer oynatma sesi sorunuyla uğraşmak istemez – neyse ki, çoğu durumda, bu tür sorunlar bazı basit sorun giderme işlemleriyle çözülebilir.
Hem iPhone hem de Android ürünlerini kapsayan çok çeşitli cep telefonu onarım ihtiyaçları konusunda kullanıcılara yardımcı olmak için buradayız. Ses sorunlarıyla uğraşanlar için önerdiğimiz bazı temel sorun giderme yöntemleri nelerdir ve ne zaman kendin yap çözümlerini geçip profesyonellerimizden yardım almayı düşünmenin zamanı gelir? İşte bu alanda bilmeniz gereken her şey.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Ses Seviyenizi Kontrol Edin
Burada sunduğumuz ilk sorun giderme ipucu olabildiğince basittir, ancak bunun ne kadar sıklıkla suçlu olduğuna şaşıracaksınız: ses seviyenizi kontrol edin. Çoğu durumda, ses sorunları telefonun kendisinde bir sorun olduğu için değil, kullanıcının yanlışlıkla bir yerde önemli bir ayarı kısması nedeniyle ortaya çıkar.
Örneğin, birinin kulaklık takması ve daha sonra çıkardığında sesi tekrar açmayı unutması nadir değildir. Paniğe kapılıp daha ciddi çözümler düşünmeye başlamadan önce, telefonunuzun tüm ses ayarlarını kontrol etmek için bir dakikanızı ayırın.
Rahatsız Etmeyin Modunu Devre Dışı Bırakın
Telefonunuzda arama bildirimlerinin ve seslerin çalışmayı durdurduğunu özellikle fark ettiyseniz, Rahatsız Etmeyin modunu yanlışlıkla etkinleştirmiş olabilirsiniz. Bu, rahatsız edilmemeniz için tüm bildirimleri ve gelen aramaları susturmak üzere tasarlanmış bir özelliktir – ancak elbette, bu şeyleri gerçekten almak istiyorsanız sorunlu olabilir.
Durumun böyle olup olmadığını kontrol etmek için, kontrol paneline erişmek üzere ekranınızın üst kısmından aşağı kaydırın ve ardından Rahatsız Etmeyin simgesini arayın. Aktifse, özelliği devre dışı bırakmak için dokunun.
Bluetooth Sorunları
Telefondan ses gelmemesine neden olan bir başka yaygın sorun: Telefon aslında bir Bluetooth cihazına bağlıdır, ancak kullanıcı bunu unutmuştur. İster bir hoparlörden ses çalmaya çalışıyor olun, ister sadece telefon görüşmelerinin araç hoparlörlerinden gelmesini istiyor olun, telefonunuzu kullanmayı bitirdikten uzun süre sonra yanlışlıkla Bluetooth’a bağlı bırakmak nadir değildir.
Bir Kulaklık Deneyin
Yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri işe yaramadıysa, bir sonraki adımınız bir kulaklık kullanmayı denemektir. Bu, telefonun hoparlörleriyle ilgili olası sorunları atlayacak ve sorunun telefonun kendisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Kulaklığınız veya kulaklık setiniz yoksa, aynı yaklaşımı bir tür Bluetooth cihazı ile deneyebilirsiniz.
Sesi telefonun kendisinden değil de bu farklı kaynaktan duyabiliyorsanız, sorunun telefonunuzun ağ bağlantısından veya diğer yazılımlarından kaynaklanmadığını biliyorsunuz demektir – büyük olasılıkla donanımla, özellikle de hoparlörlerle ilgili bir sorundur. Öte yandan, daha önce yaşadığınız ses sorunlarının aynısını yaşıyorsanız, bir sonraki adıma geçin.
Telefonu Sıfırlayın
Yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri işe yaramadıysa son çare olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Elbette, bu işlem telefonunuzdaki tüm verileri sileceğinden yalnızca son çare olarak yapılmalıdır – bu nedenle devam etmeden önce önemli her şeyi yedeklediğinizden emin olun.
Bir iPhone’u sıfırlamak için Ayarlar -> Genel -> Sıfırla bölümüne gidin ve “Tüm İçeriği ve Ayarları Sil” seçeneğine dokunun. Android cihazlar için süreç telefonunuzun markasına ve modeline bağlı olarak değişecektir, ancak sıfırlama seçeneğini Ayarlar -> Sistem -> Sıfırlama seçenekleri (veya benzer bir şey) bölümüne giderek bulabilmeniz gerekir.
Telefonunuzu sıfırladıktan sonra, ses sorunlarının çözülüp çözülmediğini görmek için test edin – çözüldüyse, harika! Ancak çözülmediyse, büyük olasılıkla profesyonel onarım gerektiren bir donanım sorunuyla karşı karşıyasınız demektir.
Durumun böyle olabileceğini düşünüyorsanız, telefonunuzdaki Bluetooth ayarlarını açın ve varsa o anda hangi cihazların bağlı olduğuna bakın. Artık kullanmadığınız veya tanımadığınız bir şey görürseniz, devam edin ve bağlantısını kesin – bu sorunu çözecektir.
Şimdi, yukarıda ele aldığımız sorunlar büyük ölçüde kullanıcı hatası veya bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve doğru yaklaşımlarla kolayca giderilebilir. Ancak, aşağıda ele alacağımız daha büyük sorunlara işaret edebilecek bazı sorunlar da vardır.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?