Zamak Nedir?  

Zamak, uygulama açısındankolay işlenebilen aynı zamanda dayanıklı, dirençli, sert ve ekonomik bir malzeme olması nedeni ile birçok sektörde çok yönlü mühendislik malzemesi olarak kullanılan bir metal alaşımdır.  Zamak metal alaşımı, hassas, detaylı desenlerin ve küçük parçaların üretimine uygundur ve ürününün şekillendirilmesi açısından tasarım ölçüleri ile doğru sonuç alma bakımından kararlılığı yüksektir. Aynı zamanda erime sıcaklığı seviyesi oldukça düşüktür ve bu sayede hem düşük enerji ile üretildiği için hem de kolayca geri dönüştürülebildiği için çevre dostu bir alaşım olarak kabul edilir.

Zamak Nedir
Zamak Nedir

Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde keşfedilen zamak, sanayileşme sürecinde otomotiv sektöründe kullanılan çeşitli parçaların, mobilya aksesuarlarının, kapı, dolap kulpları, menteşeler, köşe bağlantı aparatları gibi çeşitli metal ekipmanların, dekoratif aksesuarların, mutfak ve banyolarda kullanılan metal aksesuarların, elektrik ve elektronik malzemelerin yapımında, dünyanın pek çok ülkesinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Zamak nedir ne anlama gelir diye merak ediyorsanız, kelime olarak ZAMAK, metal alaşımı oluşturan çinko (Zink), alüminyum (Aluminium), magnezyum (Magnesium) ve bakır (Kupfer) elementlerinin Almanca isimlerden akrostiş yöntemi ile baş harfleri alınarak türetilmiş bir sözcüktür. Çinko oranı yüksek olduğu için çinko alaşımı olarak da bilinir. Zamak bileşenlerini oluşturan metaller farklı oranlarda karıştırıldığı zaman ortaya çıkan zamak türünün sertliği ve kırılma derecesi de farklıdır. Zamak, kalıp ve külçeleriiçerisindeki ana bileşenlerinin karışma oranlarına göre zamak türleri ortaya çıkar. Zamak 5 –  zamak 12 gibi farklı kategorilerde tanımlanan türlerinin geliştirdiği karakteristik özelliklerine göre kullanım alanları belirlenir.Türkiye ve Avrupa’da en çok en çok Zamak 5 tipi malzeme kullanılmaktadır ve çinko, demir, alüminyum ve bakırdan sonra Dünya’ da en çok kullanılan dördüncü metal türüdür. 

Zamak alaşımları günlük yaşamdaki atmosferik koşullarda kireçlenme, paslanma gibi, madenlerin elektriksel, kimyasal ya da mekanik nedenlerle aşınma durumuna karşı direnci çok yüksektir. Zamak alaşımlarına boyama, dekoratif polisaj ve kaplama işlemleri de başarılı bir şekilde uygulanabildiği için dekoratif çeşitlilik açısından da zengin tasarımlar yaratılmasını sağlar.  Özellikle pres dökümde kullanılan zamak, düşük erime ısısı sayesinde metal enjeksiyon sanayisinde yaygın olarak tercih edilir. Zamak enjeksiyon nedir diye merak ediyorsanız; düzgün yüzey ve ölçü hassasiyeti için kullanılan, sıcağa dayanıklı enjeksiyon ürün kalıplarına yüksek eriyik metalin basınçlı olarak dökülerek yapıldığı, özellikle seri üretim yapılan ürünlerde çok tercih edilen bir üretim metodudur. Karışımında kullanılan metal elementlerin tekil özelliklerini bir araya getirerek ortaya koyduğu sertlik derecesi son derece yüksek ve oldukça sağlamdır. Zamak malzeme ile yapılan ürünler kopmaya, esnemeye, kırılmaya, darbelere karşı dirençlidir. Osmanlı hediyelik eşya tarzında zamak fincan, zamak cezve, zamak el değirmeni, zamak duvar süsleri gibi bol işlemeli geleneksel model olan zamak hediyelik eşyalar ve süslerin üretiminde, kolay işlenebilmesinin yanında dayanıklı ve şık görünümü nedeni ile de zamak kullanımı çok tercih edilmektedir. Zamak enjeksiyon üretimi ile zamak alaşımını oluşturan malzemelerin etkisi sayesinde desenler en ince ayrıntısına kadar net bir işçilikle ortaya çıkar. Çay ve kahve setlerinde, cam bardak ve porselen fincan kılıfı olarak üretilen dantel inceliğindeki zamak alaşımı yüzey kaplamaları, düz objelerle üretilen takımlara, zarif ve otantik bir tarz verir. Süsleme sanatında kullanılan eşyalarda kumaş ve tekstil malzemeler ile de birleştirilen zamak metal alaşımı, dekorasyon eşyalarında da çok tercih eden bir hammaddedir. Türkiye’nin en büyük hediyelik eşya ve zamak ürün çeşitlerine sahip firması Myros ’un, zengin ürün yelpazesi arasından, üretilen zamak modellerinden kataloglardaki hazır türlerinden karma veya tekli ürün alabilirsiniz. Aynı zamanda toptan satış olanağı da bulunan zamak ürünlerinden, tüm işletmeler ve firmalar adına, kurumsal siparişlerinizde avantajlı fiyatlar ve kampanyalardan yararlanmak için, bayi üyeliği yaparak toptan alışveriş yapabilirsiniz.

Zamak Bileşenleri Nelerdir? 

Zamak, korozyon direncini artırarak düşük ergime sıcaklığı sayesinde enerji ve maliyet tasarrufu yapmak için, saf çinkoya belirli oranlarda farklı metal elementlerinin karıştırılması ile oluşan bir alaşım grubudur. İşleme kolaylığı sayesinde pek çok endüstriyel alanda kullanılan zamak alaşımları, içinde bulunan elementler sayesinde hem düşük boyut toleranslı, hem de seri üretime uygundur.  Otomotiv sektörü, inşaat sektörü ve iç tasarım, elektrik ve elektronik endüstrisi, tekstil ve aksesuar sektörü, süslemeler ve zamak hediyelik eşyalar için kullanılan malzemenin ana bileşenleri aşağıda listelenmiştir:

  • Çinko: Yerkabuğunda en çok bulunan elementler arasında yer alan çinko sertliği ve düşük kaynama noktası ile öne çıkar. Bu özellikleri sayesinde farklı metal alaşımlarının üretiminde kullanılan en belirleyici bileşenlerdendir.
  • Alüminyum: Dünya ekonomisi içinde çok önemli bir yeri olan ve endüstrinin pek çok dalında kullanılan elementin hafifliği, esnekliği, dayanıklılığı ve oksitlenmeye karşı direnci en önemli özellikleridir. Uzay ve havacılık sanayii, taşımacılık ve inşaat sanayiinde geniş kullanım alanı bulur.
  • Magnezyum: Gümüş rengi bir metal olan magnezyum elementi en hafif metallerden biridir. Genellikle alaşım maddesi olarak kullanılır ve bu özelliği ile önem kazanmıştır.
  • Bakır: Çok yüksek termal ve elektrik iletkenliği olan yumuşak, dövülebilir ve esnek bir metaldir. Çeşitli metal alaşımların bileşiminde, ısı ve elektrik iletkeni olarak yapı malzemeleri’ nde, som altın ve gümüş tasarımları güçlendirmek için kuyumculuk’ ta, denizcilik donanımı ve madenî para yapımında, yük ve iklim ölçümü yapan aletlerde çok kullanılır.

Sektörlere ve kullanıldığı alanlara göre, her bir elementin farklı oranlarda birleşmesi ile ortaya çıkan farklı çeşitlerde zamak metal alaşımları bulunmaktadır.

Zamak Nasıl İşlenir?      

Zamak alaşımları, çok sayıda ürünün imalat sürecinde kullanılmaktadır. Kemer tokası, fermuar, düğme, ayakkabı, deri eşya ve çeşitli tekstil ürünleri için metalik süslemeler üretmek amacıyla, çok sayıdaki promosyon ve tasarım ürünlerinde, bilgisayarlarda, cep telefonlarında, elektrik motorlarının iç aksamlarında ve genel olarak tüm elektronik dijital cihazlarındaki ürün bileşenlerinde, menteşeler, makas plakaları, kulplar, çekmece mekanizmaları, bağlantı elemanları, kilitler, panjur, karbüratör, kilit, elektrik, elektronik, mekanik ürünlerde, oyuncak, hediyelik eşya, kuyumculuk ve takı tasarımlarında özellikleri sayesinde çok tercih edilen bir metal alaşımdır. Çoğunlukla çinkonun kullanıldığı, magnezyum, bakır ve alüminyumun karıştırıldığı bir metal alaşım olan zamak işlenme aşamaları aşağıda sıralanmıştır:

  • Döküm kalıp ile üretim yapılan fabrikalarda zamak metal alaşımları kalıpların içinde külçeler halinde şekillendirilir ve kullanıma hazır hale getirilen zamak külçeleri sektörüne göre imalathanelerin üretim yaptıkları döküm fabrikalarına ulaştırılır.
  • Üretilecek ürüne ve yönteme göre tedarik edilen, ergime dereceleri düşük olan, külçeler halindeki zamak alaşımı, metal alaşımlarını yüksek ısıda eriterek akışkan bir hale getiren  sıcak kamara döküm makinalarının eritme kazanına boşaltılır.
  • Erime sıcaklığına ulaşan ve likit hale gelen zamak alaşımı, tasarımın negatif olan iç bükey kalıbına yüksek basınçla enjekte edilir. Böylece zamak pres olarak da ifade edilen zamak metal enjeksiyon yöntemi ile kalıbın içine akışkan zamak alaşımının döküm işlemi gerçekleşir. Zamak alaşımı ne kadar iyi sıvılaştırılır ve akışkanlığı arttırılırsa döküm ve kalıp üretimi de o denli kolay ve hatasız olur.
  • Kalıbın şekillendirme işlemi için gerekli süre beklenerek, metal alaşım soğuduktan sonra zamak tasarım formu kalıptan çıkarılır.
  • Kalıptan çıkan ürün son görüntüsü için eklenecek bileşenleri, şekil ve renklendirme gibi ikincil işlemlerin tamamlanması için sıradaki ustalara teslim edilir.
  • Zamak metal alaşımları farklı malzemeler ile parça birleştirme, polisaj, elektroliz ve krom kaplama, ıslak boya uygulamaları için en kullanışlı hammadde türleridir ve bu konuda rakipsizdir.

Zamak İle Yapılan Ürünler Nelerdir?     

Zamak hediyelik eşyalar, kaliteli, şık, etkileyici ve otantik tasarımlarının yanında dayanıklılığı ile de keyifle ve uzun yıllar kullanabileceğiniz ürünlerdir. Her bir parçasındaki üretim ve işçilik avantajları, düşük maliyet, sertlik, sağlamlık, direnç performansı gibi avantajları ile hem kendinize hem de aile üyelerinize, otantik eşya tercih eden dostlarınıza, geleneksel işlemelerden ve Osmanlı hediyelik eşya desenlerinden hoşlanan tüm sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz. Zamak metal alaşımı ile yapılan hediyelik eşya ve ürün çeşitleri aşağıda listelenmiştir:

  • Zamak Kahve Altılı Kahve Fincanı Seti
  • Zamak İkili Lüx Kahve Fincanı
  • Zamak Cezve
  • Zamak Büyük Kahve El Değirmeni
  • Zamak İkili Fincan Tepsi
  • Zamak Altılı Fincan Tepsi
  • Zamak Çay Kaşığı
  • Zamak Nazarlık
  • Zamak İkona Duvar Süsü

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir