Pasaporta Telefon İşletme Nasıl Yapılır?

Türkiye‘de elektronik ürünler başta olmak üzere hayatın pek çok alanında uygulanan dolaylı vergiler, tüketiciyi alternatif çözüm üretmeye yönlendirmektedir. Yurt dışı seyahat imkanlarının artması ile birlikte yabancı ülkeden cep telefonu getirmek kolaylaşmıştır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Yurt Dışı Telefon Nasıl Kaydedilir?

Türkiye gümrük mevzuatı gereği yurt dışından yalnızca yolcu ile telefon getirilebilmektedir. Posta, online alışveriş veya kargo ile cep telefonu satın almak bu telefonları bu yöntem ile ülkeye sokmak kaçakçılık kapsamına girer.

Pasaporta telefon kaydı

Pasaport telefon kaydı yapılması için ihtiyaç duyulan temel belgelerdir. Yurt dışına çıkış yapıldığını kanıtlayan pasaport ile birlikte kimlikle çıkış yapılan Moldova, Gürcistan, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ukrayna seyahatleri de telefon kaydı yapılması için yeterlidir. E-devlet sisteminden, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yurt dışı giriş-çıkış sorgulama ekranı üzerinden giriş-çıkışınızın tespit edilmesi gerekmektedir.

Pasaporta Telefon Isletme Nasil Yapilir
Pasaporta Telefon Isletme Nasil Yapilir

Pasaport ve telefon sahibi aynı kişi olmak zorunda

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yurt dışı çıkış-giriş yapan kişilerle telefonu kullanan hat sahibinin aynı kişi olması gerekmektedir. Eskiden yurt dışına giden herhangi biri pasaportunu kullanılarak kayıt yapabilmekteydi. Yeni düzenlemeyle bu ortadan kaldırılmıştır. Yani kendi adınıza kullandığınız bir hattı yurt dışından getirdiğiniz zaman telefonda kullanabilmeniz için yurt dışına çıkış yapan kişinin siz olmanız gerekir. Ancak pasaport sahibi siz değilseniz pasaport sahibi adına çıkartılan bir telefon hattını yurt dışından getirilen cep telefonunda kayıt yaptırdıktan sonra kullanabilirsiniz.

Pasaporta telefon işletme süresi

Pasaporta telefon işletme süreleri, yurt dışından Türkiye’ye giriş yapılan tarihten itibaren 120 günü kapsamaktadır. Ülkeye adım attığınız zaman ve pasaportunuza giriş damgası basıldığı günden itibaren ileriye doğru 120 gün içinde telefon kaydınızı yaptırmanız gerekir. Aksi halde cihazınızı kaydedemezsiniz. Şubat 2021’de yapılan düzenleme ile yurt dışından getirdiğiniz cep telefonuna sim kartınızı taktığınız andan itibaren 1 yıl içinde telefonunuzu kaydettirmeniz gerekmektedir. 1 yıl içinde kayıt işlemi yaptırmazsanız telefonunuz kullanıma kapatılmaktadır.

E-devlet ile telefon kaydı

Temmuz 2014 tarihinden bu yana yurt dışından telefon getirenler e-devlet sitesi üzerinden kayıt yaptırmak zorundadır. Yalnızca Türkiye’de yaşayan yabancılar GSM operatörlerinin abone merkezlerinden kayıt yaptırabilmektedir.

E-devlet şifresiyle giriş yaptığınız sistemde ‘IMEI Kayıt’ menüsüne girerek kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt sırasında telefon numarası, IMEI numarası, pasaport numarası ve Türkiye’ye giriş tarihi gibi bilgileri doldurması gerekir. IMEI numarası sorgulayabilmek için telefonunuzun arama menüsünden *#06# tuşlayabilirsiniz.

Kayıt işlemleri pasaport sahibinin e-devlet sitesi üzerinden yapılması zorunludur. Kayıt işlemlerini yaparken adınıza kayıtlı SIM kartı kullanmak zorunda olduğunuzu unutmamanız gerekir. Kendi adınıza olan SIM kart ve kendi adınıza olan pasaport bilgileri TC kimlik numarası üzerinden eşleştirilmektedir. Eşleştirme yapılamaz ise telefonunuzu kullanamazsınız.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir